Reizen naar en in IJsland

De meeste reizigers die naar IJsland reizen doen dat per vliegtuig via het vliegveld in Keflavík (klik voor meer informatie). Ook voor vervoer binnen IJsland is het vliegtuig een handig vervoermiddel. Meestal is reizen per vliegtuig bovendien voordeliger dan een andere vorm van openbaar vervoer. De meeste binnenlandse vluchten vertrekken vanaf de luchthaven van Reykjavík.

Eventueel is het ook mogelijk per veerboot naar IJsland te reizen. Jaarlijks doen zo'n 14.500 mensen dat. De enige reguliere veerboot vertrekt vanuit Hirtshals in Denemarken en vaart via Tórshavn (de hoofdstad van de Færøer) naar Seyðisfjörður, helemaal in het oosten van IJsland. IJsland wordt ook steeds populairder als bestemming die door cruiseschepen wordt aangedaan. Met name in Reykjavík en Akureyri leggen de gigantische schepen aan. Aanbieders van de cruises zijn onder andere MSC Cruises, Princess Cruises, Holland America Line, Oceania Cruises, Norwegian Cruise Line en Celebrity Cruises.

Voor reizen naar het binnenland gaven we hierboven reeds aan dat het vliegtuig daarvoor een uitstekend vervoermiddel is. Mensen die wat meer van het landschap wensen te zien, kunnen echter ook gebruik maken van de bus. De busmaatschappijen Reykjavík excursions, SBA-Norðurleið en Sterna voeren een busdienstregeling uit waarvan veel gebruik wordt gemaakt. Daarnaast bestaan er veel bedrijven die excursiereizen aanbieden naar alle populaire uithoeken van het land. Deze reizen worden aangeboden op vrijwel elke plek waar toeristen zich begeven. Veel backpackers maken gebruik van de bus. De bussen en chauffeurs zijn hier op ingesteld. In het bagageruim kunnen tenten en rugzakken worden meegenomen en chauffeurs zijn daarbij over het algemeen behulpzaam. In IJsland rijden geen nachtbussen.

Om IJsland op een ongedwongen manier te verkennen, zijn vooral de auto en fiets geschikt. Over het wegverkeer schreven we een uitgebreid hoofdstuk dat hier is te lezen.

terug naar boven