Fietsen in IJsland

Icoon van een fiets

Fietsen (hjólreiðum) is onder IJslanders, behalve in en rond Reykjavík, niet echt een populaire aangelgenheid. Voor echte avonturiers vormt een fietstocht door IJsland echter een enorme uitdaging. De eerste man die een meerdaagse toeristische fietsrondrit door IJsland maakte, was waarschijnlijk de Engelsman Horace Dall (1901 – 1986) in 1933. Zijn foto's en verhaal zijn hier te bekijken.

Reisverslagen

Een fietsreis door IJsland hebben ik en mijn mede-scribent helaas nog nooit ondernomen. Uit eerste hand kunnen wij hierover dus geen informatie verstrekken. Gelukkig is er elders op het internet voldoende informatie over dergelijke fietsreizen te vinden. Bijvoorbeeld op de website van Rene Maassen. Hij schreef tevens een uitgebreide gids die hier als PDF-bestand verkrijgbaar is. Behalve Rene Maassen hebben ook andere reizigers hebben een weblog bijgehouden over hun fietstocht rondom IJsland. Tezamen geven die een goed beeld van hetgeen dat verwacht kan worden. Hieronder een lijstje:

Vervoer van de fiets

Naar IJsland fietsen is helaas niet mogelijk. De fiets moet dus mee worden genomen op reis. Wanneer met Icelandair naar IJsland gevlogen wordt mag er één fiets per persoon worden ingecheckt. Dat kost € 28, - per enkele reis. Bij WOW Air bedragen de kosten € 25, - per enkele reis. De voorwaarden waaraan de te vervoeren fiets moet voldoen zijn:

  • de fiets moet opgeborgen zijn in een tas of kartonnen box;
  • het stuur moet zijdelings bevestigd zijn;
  • de pedalen moeten worden verwijderd;
  • de verpakking mag niet groter zijn dan 221 x 102 x 56 cm.

Bij reizen met de boot hoeft de fiets niet te worden ingepakt. De kosten voor het transport van de fiets bedragen € 15, - per enkele reis.

Overnachten onderweg

Tijdens een (fiets)tocht rondom IJsland moet er onderweg natuurlijk wel geslapen worden. Veel fietstoeristen en backpackers maken daarvoor gebruik van de Camping Card. Met zo'n kaart kan onbeperkt worden overnacht op 44 campings door geheel IJsland. De kaart kost € 99, - en is geldig voor twee volwassenen en twee kinderen tot zestien jaar. De standplaats en gebruik van water zijn inbegrepen. Gebruik van elektriciteit is niet inbegrepen en vaak moet ook een kleine vergoeding (meestal ISK 100, -) worden betaald per overnachting. Wanneer reizigers liever in hotels overnachten, is de keten Hotel Edda wellicht een aanrader. Deze keten beschikt over hotels rondom heel IJsland.

Fietsenmakers

Veel fietsenmakers zijn er niet in IJsland. In Reykjavík wordt fietsen echter voortdurend populairder, waardoor er meer behoefte is aan fietsenmakers. Hierdoor openen her en der rijwielhandels. Het verdient echter toch de aanbeveling om belangrijke reserve-onderdelen zelf mee te nemen.

terug naar boven