Blue Lagoon

Logo van de Blue Lagoon

De Blue Lagoon (Bláa Lónið) is de populairste kunstmatig aangelegde attractie van IJsland. Jaarlijks worden veel toeristen verleid om hier een bad te nemen. In feite is het een meertje met warm water dat afkomstig is van de geothermische energiecentrale Svartsengi (zwarte weide) die ernaast staat. Aan de mineralen in het water worden allerlei heilzame werkingen voor de huid toegedicht. Daardoor is de Blue Lagoon uitgegroeid tot een populaire wellnessbestemming met hotel, sauna's, stoombaden, spa, massage- en relaxcentrum. Er wordt vrijwel jaarlijks wel een nieuwe faciliteit rond de plas opgeleverd. In 2012 bezochten 600.000 mensen de Blue Lagoon. Van hen kwamen er 120.000 alleen om een kijkje te nemen.

De Blue Lagoon ligt midden in een lavaveld, naast een geothermische centrale die in het jaar 1976 werd geopend. Het mineraalrijke water van de centrale komt met 475 liter per seconde van een diepte van 1800 meter omhoog en heeft dan een temperatuur van ongeveer 90°C. In de centrale wordt dit water gebruikt om turbines aan te drijven die stroom produceren en warmte overbrengen om huizen in dorpen in de omgeving te verwarmen. Een deel van het water werd uitgespoeld over het lavaveld. Het lag in de bedoeling dat dat water vanzelf in de poreuze ondergrond zou verdwijnen. Een dikke laag ondoordringbaar lava verhindert dat echter, waardoor min of meer per ongeluk een meertje kon ontstaan. Al in 1981 besloten mensen in het water te gaan zwemmen. Zij zouden over de geneeskrachtige werking ervan hebben gerapporteerd. Naar aanleiding daarvan ontstond commerciële interesse in het meer. Sinds 1992 wordt het onder de naam 'Blue Lagoon' commercieel geëxploiteerd.

De oppervlakte van de Blue Lagoon bedraagt ongeveer 6000 vierkante meter. Er zit ongeveer 6 miljoen liter water (wat gelijk is aan 2,5 Olympische zwembaden vol) in, dat om de veertig uur compleet ververst wordt. Het water is licht zout (2,5%), niet gechloreerd en heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 37 tot 39°C, wat al aan de warme kant is om in te baden, maar echt veel te heet is om actief in te sporten. Gelukkig went het na een poosje. De meeste bezoekers zoeken een mooi hoekje op langs de rand van de lagoon om daar een poosje te relaxen. Karakteristiek voor het water is de melkachtige witblauwe kleur welke voornamelijk wordt gevormd door de kleur van de in het water opgeloste mineralen. De modder die op de bodem is neergeslagen bestaat hoofdzakelijk uit korrels zeer fijne witte kwarts en algen. De kleur van het water, de stoom erboven en de surrealistische achtergrond van zwarte lavavelden zorgen voor een haast magische ervaring.

Aangezien het water het gehele jaar door een constante hoge temperatuur heeft, kan de Blue Lagoon het hele jaar door bezocht worden. Zelfs als het keihard regent is een bezoek geen enkel probleem. Het bad is open van 9:00uur tot 21:00uur (in de winter iets korter), maar reserveren is verplicht. Bezoekers ontvangen bij aankomst een armbandje met een chip waarmee hun persoonlijke kluisje geopend kan worden. Ook kunnen met behulp van het armbandje consumpties worden afgerekend aan de bar. Het is, zoals bij elk zwembad in IJsland, verplicht naakt te douchen voor en na het baden. Zwemkleding en badhanddoeken kunnen worden gehuurd. Langs het bad staan houten bakken met de witte modder. Dit spul kan op het gezicht en de rest van het lichaam worden gesmeerd. Na tien minuten drogen zou dit een fantastisch effect moeten hebben. Om beschadiging van het haar te voorkomen is het handig voor een bezoek aan de Blue Lagoon te douchen en daarbij een conditioner te gebruiken.

Overal op IJsland worden zalfjes en potjes met (modder)producten van de Blue Lagoon verkocht. Zo zijn er badzouten, handcrèmes, shampoos, bodylotions, scrubs en gezichtsmaskers. Elk product zou een andere heilzame werking op de huid hebben. Vooral mensen met psoriasis of eczeem zouden baat hebben bij gebruik van de producten.

Bereikbaarheid

De Blue Lagoon is eenvoudig te bereiken. Het ligt nabij de internationale luchthaven van IJsland. Vanuit Reykjavík kan het beste de (snel)weg 41 (Reykjanesbraut) richting de luchthaven gevolgd worden. Na ongeveer 43 kilometer, even voorbij het dorpje Vogar, sla je linksaf de weg 43 (Grindavíkurvegur) op. Deze weg vervolg je totdat je na 8 kilometer rechtsaf kunt slaan waar de borden dat aangeven. Na 2 kilometer bereik je vervolgens de parkeerplaats van de Blue Lagoon. Vanaf de Keflavik is de Blue Lagoon eveneens goed bereikbaar. Vanaf de (snel)weg 41, sla je dan na 10 kilometer rechtsaf weg 43 op en vervolg je met de hiervoor genoemde aanwijzingen.

Het gemakkelijkst is het echter om de toeristenbus te nemen. Deze vertrekt gedurende het hele jaar elke dag om 8:30uur en vanaf 9:00uur tot 18:00uur op het hele uur vanuit Reykjavík en iets minder frequent vanaf de luchthaven. De frequentie op de terugreis is ongeveer gelijk. De laatste bus terug naar Reykjavík vertrekt om 21:00uur.

Relevante links

terug naar boven



 


Foto's

Uitzicht over de Blue Lagoon
Uitzicht over de Blue Lagoon