Uitgaan in Reykjavík

Stappen

Reykjavik is een geweldige plek om te gaan stappen. Een overvloed aan kroegen geeft de weekenden kleur. De Laugavegur is de lange straat waaraan een groot gedeelte van het nachtleven zich afspeelt. Naarmate de straat (en de Austurstræti die in verlengde van de Laugavegur ligt) verder in westelijke richting gevolgd wordt, neemt het aantal kroegen toe en wordt het nachtleven wilder. Alcohol lijkt hier van levensbelang te zijn. Zonder twijfel behoort Reykjavík tot de beste uitgaanssteden van Europa.

Het kopen van alcohol is in IJsland toegestaan voor personen ouder dan 20 jaar. Vrijwel iedereen die die leeftijd bereikt heeft raakt in het weekend minstens één nacht volkomen starnakel. Het maken van drinkplannen voor het weekend begint bij de rechtgeaarde IJslander meestal al op dinsdag of woensdag. Er bestaat werkelijk een flinke druk om ervoor te zorgen dat elke week opnieuw een vet weekend wordt beleefd. Naarmate het weekend nadert worden de IJslanders steeds onrustiger, tot het uiteindelijk (T.G.I.F.) toch echt tijd wordt om een biertje te gaan drinken.

Op zowel de vrijdag als zaterdag beginnen de IJslanders thuis of bij kennissen tijdens of na het eten met indrinken. De kroegen zijn dan meestal nog leeg. Pas rond middernacht beginnen de gasten zich te verzamelen in de vele kroegen om te dansen of mee te blèren met livemuziek. Vervolgens laten ze het breed hangen tot de volgende ochtend.

Reykjavík kent een enorme hoeveelheid kroegen, bars, clubs en discotheken. Er is werkelijk voor elk wat wils. Wel zijn de meeste tenten vrij hip. In een shirtje en spijkerbroek gaan stappen wordt eigenlijk als onfatsoenlijk beschouwd - hoewel het tussen het gemêleerde publiek niet snel zal opvallen. De vakantieganger hoeft zich nauwelijks in te spannen om een uitgaansgelegenheid van zijn/haar gading te vinden.

De zondag en de eerste dagen na het weekend worden gebruikt om weer een beetje bij te komen en om de zolen weer onder de dansschoenen te lijmen. Op een doordeweekse avond is er dan ook niet erg veel te beleven in de horeca van Reykjavík.

Vooral door de kredietcrisis voelen eigenaars regelmatig de noodzaak om kroegen te sluiten. Meestal krijgt zo'n tent een andere uitbater en naam en blijft deze gewoon open. Kroegen die wel succesvol zijn voelen soms de noodzaak om de zaak om te bouwen tot een andere formule. Al met al zijn er zoveel wijzigingen dat een actuele lijst van horecagelegenheden bijhouden haast onmogelijk is.

terug naar boven 


Foto's

De vlag van IJsland
IJsland in Europa
De vorm van IJsland