Húsavík

Het plaatsje Húsavík ligt op het Tjörnes-schiereiland aan de Skálfandi-baai in de gemeente Norðurþing in het noorden van IJsland op ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van Akureyri . Er wonen ongeveer 2300 mensen, die vooral werkzaam zijn in de visserij en het toerisme. Húsavík is bij toeristen vooral bekend om de de 'whale watching'-tochten die vanuit het dorpje te maken zijn. De plaats wordt daarom wel eens de 'Whale Watching Capital of Europe' genoemd.

Húsavík was de plek waar de eerste Viking op IJsland overwinterde. Dit was de uit Zweden afkomstige Garðar Svavarsson die er tijdens een storm, rond het jaar 861, bij toeval verzeild raakte. Volgens het Landnámabók was hij degene die de naam Húsavík, wat 'huizenbaai' betekent, bedacht. Toen de ontberingen op het eiland hem dwongen terug te keren naar zijn thuisland, liet hij ene Náttafari en twee slaven achter. Die vestigden zich onvrijwillig aan de overzijde van de baai.

Hoewel de plaats over vrijwel alle voorzieningen beschikt die een toerist kan wensen, is er niet erg veel te doen in het stadje zelf. Het stadje vormt voornamelijk de toegangspoort voor het toerisme in het noordoosten van IJsland. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan het Mývatn-meer of het voormalig nationale park Jökulsárgljúfur. Vanuit de haven van Húsavík worden de bekende 'whale watching'-excursies georganiseerd. Het kleine haventje vormt daardoor het echte centrum van het dorp. De belangrijkste bezienswaardigheid in het dorp is een 26 meter hoge houten kerk uit 1907. Dit kruisvormige gebouw werd ontworpen door de IJslandse architect Rögnvaldur Ólafsson en vervaardigd uit hout afkomstig uit Noorwegen. Het altaarstuk beeldt de opwekking van Lazarus uit de dood uit en werd geschilderd door ene Sveinn Þórarinsson. Het Safnahúsið is een museum met een verzameling van zeer diverse collecties. Er zijn tentoonstellingen over de lokale folklore, over de natuur (met een ijsbeer die in 1969 op pakijs bij het eiland Grímsey werd doodgeschoten), over de archeologie en de lokale archieven. Tevens is er een maritieme tentoonstelling en zijn er foto's en schilderijen te bewonderen. Het bezoeken waard is het walvismuseum (Hvalasafnið á Húsavík). Hier wordt buitengewoon veel informatie over de verschillende walvissoorten verstrekt en er staan (delen van) skeletten en schedels van deze zoogdieren tentoongesteld. In het museum heeft zich ook de 'tourist information' van Húsavík gevestigd.

Vanuit het stadje zijn verschillende wandelingen te maken. Er zijn zowel korte tochten voor beginners als meerdaagse tochten voor geoefende wandelaars. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op berg Húsavíkurfjall te wandelen. De top, op 417 meter, biedt een uitstekend uitzicht over de omgeving. Bij goed zicht is in de verte het eiland Grímsey te zien. Een wandeling rond het meer Botnsvatn, ten noorden van het dorp, is eveneens populair.

Natuurlijk beschikt Húsavík, zoals vrijwel elk dorp in IJsland, over een zwembad gevuld met natuurlijk bronwater. Ten noorden van het dorp ligt een 9-holes golfbaan. De baan is bijzonder mooi. In de omgeving zijn enkele rivieren waar gevist kan worden. Voor het vissen in de rivieren moeten vissers wel over een vergunning beschikken.

Whale Watching

De wateren rond IJsland vormen in de zomermaanden een uitstekende locatie om te foerageren voor 23 verschillende soorten walvissen. Vooral in de Skálfandi-baai, waaraan Húsavík ligt, houden zich veel walvissen op. De kans om de zoogdieren te spotten wanneer zij aan de oppervlakte komen is hier dan ook groot, waardoor voor toeristen de kans ontstaat te speuren naar Moby Dick. Vanuit Húsavík worden rondvaarten georganiseerd, zodat toeristen de mogelijkheid krijgen de dieren in hun natuurlijke biotoop te bekijken. Er zijn twee rederijen die de bijzonder populaire walvissafari's aanbieden in hun, over het algemeen, prachtige authentieke boten. Dit zijn North Sailing en Gentle Giants. Behalve de 'whale watching'-excursies bieden zij ook andere rondvaarten aan. Bijvoorbeeld voor liefhebbers van zeevogels. De tochten vertrekken vanuit het haventje van Húsavík.

Soorten walvissen

Er zijn elf soorten walvissen die tijdens de walvisobservaties regelmatig worden gespot. Dit zijn de volgende dieren (naam en link naar de corresponderende pagina in Wikipedia / IJslandse naam / Engelse naam / Latijnse naam / gemiddelde lengte / maximum gewicht):

  • Blauwe vinvis / Steypireyður / Blue whale / Balaenoptera musculus / 25-30 m. / 180.000 kg.
  • Gewone vinvis / Langreyður / Fin whale / Balaenoptera physalus / 18-25 m. / 80.000 kg.
  • Noordse vinvis / Sandreyður / Sei whale / Balaenoptera borealis / 13-18 m. / 30.000 kg.
  • Bultrug / Hnúfubakur / Humpback whale / Megaptera novaeangliae / 11-17 m. / 50.000 kg.
  • Potvis / Búrhvalur / Sperm whale / Physeter macrocephalus / 11-17 m. / 50.000 kg.
  • Dwergvinvis / Hrefna / Minke whale / Balaenoptera acutorostrata / 8-10 m. / 10.000 kg.
  • Noordelijke butskop / Andarnefja / Northern bottlenose whale / Hyperoodon ampullatus / 7-9,5 m. / 8.500 kg.
  • Orka / Háhyrningur / Killer whale / Orcinus orca / 6-9,8 m. / 9.000 kg.
  • Griend / Grindhvalur / Long-finned pilot whale / Globicephala melas / 4-8,5 m. / 4.000 kg.
  • Witsnuitdolfijn / Hnýðingur / Whitebeaked dolphin / Lagenorhynchus albirostris / 2,5-2,8 m. / 275 kg.
  • Bruinvis / Hnísa / Harbour popoise / Phocoena phocoena / 1,4-1,9 m. / 65 kg.

Over de excursies

In de zomermaanden vinden er soms wel twintig excursies per dag plaats. Buiten de zomermaanden wordt er bijna niet gevaren, omdat er dan nauwelijks walvissen en toeristen aanwezig zijn. Per excursie verschilt het aantal walvissen dat gezien zal worden. Tijdens vrijwel elke excursie (98%) wordt er wel 'wat' gezien. Soms wordt er door de organisatoren gezegd dat een tocht bijzonder succesvol was, terwijl het enige dat te zien viel een staart van een walvis op meer dan honderd meter afstand was. Tijdens andere excursies liggen de walvissen soms langs de boot in het water en lijkt er zelfs interactie mogelijk te zijn met de nieuwsgierige dieren. Soms ook maken de dieren imposante sprongen. De excursies nemen ongeveer drie uur in beslag. Bij mooi windstil weer zijn de tochten zeer de moeite waard. Als je, zoals wij, na een avond doorzakken, met twee uur slaap, bij flinke wind en golfslag aan boord gaat en dan ook nog eens helemaal niets te zien krijgt, wordt het een regurgitatie stimulerende hel. Alleen leuk als je helemaal into zelfkastijding bent. Tijdens de tochten zijn pillen tegen zeeziekte gelukkig zonder bijbetalen verkrijgbaar. Ook beschermende overalls kunnen gratis geleend worden (denk erom dat u niet dezelfde kleding pakt als die wij, of passagiers met een soortgelijke 'experience' als ons, gebruikt hebben).

Fallologisch museum

Tot eind 2011 was in Húsavík het fallologisch museum te vinden. Voor dit museum trokken liefhebbers en journalisten van heinde en verre naar Húsavík. Door de ongekende belangstelling stond het op een gegeven moment als een paal boven water dat museum moest verhuizen naar Reyjavík. En zo geschiedde. Het is bij de makers van deze website onbekend hoe de bewoners van Húsavík hun leven weer op moeten pakken na dit ingrijpende verlies.

Bereikbaarheid

Húsavík is het beste te bereiken vanuit de plaats Akureyri. Dat ligt ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van Húsavík. De (snel)weg 1 loopt vanuit Akureyri in oostelijke richting. Na 44 kilometer is er een afslag linksaf naar de (snel)weg 85 (Norðausturvegur). Vervolgens is het nog ongeveer 50 kilometer rijden naar Húsavík. Vanaf (snel)weg 1 kan ook 10 kilometer verder een afslag linksaf naar weg 845 (Aðaldalsvegur) genomen worden. Deze weg gaat later over in de 85. Er zijn twee busdiensten die de plaats meerdere malen per dag verbinden met Akureyri. De ene is lijn 79 van Strætó en de andere is van SBA – Norðurleið. De reistijd per bus bedraagt ongeveer vijf kwartier. Akureyri is op haar beurt eenvoudig te bereiken vanuit Reykjavík. Via de lucht is Husavík bereikbaar vanuit Reykjavík. Vliegmaatschappij Eagle Air verzorgt de verbinding op meerdere dagen per week.

Relevante links

terug naar boven



 


Foto's

De haven van Húsavík