De dorpen en plaatsen van IJsland

Het mag voor zich spreken dat Reykjavík verreweg de grootste, bekendste en belangrijkste plaats van IJsland is. Samen met de buursteden Kópavogur (ruim 30.000 inwoners), Hafnarfjörður (26.100), Garðabær (10.300), Mosfellsbær (8.700), Seltjarnarnes (4.500), Álftanes en Kjósarhreppur (200) vormt de regio Reykjavík een gebied waar het grootste gedeelte van de IJslandse bevolking woont. Ongeveer 201.000 mensen wonen in deze regio. Dat is 60% van de IJslandse bevolking op ongeveer 1% van de oppervlakte van het land. De rest van het land is derhalve zeer dun bevolkt. Er bevinden zich her en der langs de kust nederzettingen die zijn uitgegroeid tot wat grotere plaatsen met vrij uitgebreide voorzieningen. Een plaats met duizend inwoners wordt door IJslanders al snel een stad genoemd.

Op dit deel van de website bespreken we een aantal kleinere plaatsen die op één of andere manier toch belangrijk zijn voor IJsland, maar zeker ook voor reizigers die het land bezoeken. Vrijwel alle plaatsen zijn eenvoudig te bereiken via de rondweg die rondom heel IJsland loopt.

Na Reykjavík en omgeving is Akureyri de belangrijkste plaats in het land. Dit stadje ligt helemaal in het noorden van het land en fungeert als een hoofdstad voor die regio. Ook in het noorden ligt de plaats Húsavík, dat ook wel de hoofdstad van de walvisexcursies genoemd wordt. Voor het oosten geldt Egilsstaðir als het belangrijkste centrum. Helemaal aan de zuidoostkust ligt de kleine plaats Höfn. Als laatste bespreken we ook de plaats Skógar op deze website, vanwege het belangrijke volksmuseum dat in de plaats is gevestigd.

terug naar boven