Vervoer in Reykjavík

Bereikbaarheid

Logo van Flybus

Reykjavík is vanaf het internationale vliegveld bereikbaar met de transferbussen van Flybus (www.flybus.is) en Airport Express (www.airportexpress.is), die vrijwel altijd ongeveer drie kwartier na aankomst van een vlucht vertrekken. De FlyBus brengt de passagiers per touringcar in ongeveer drie kwartier, via Hafnarfjörður and Garðabær, naar de BSÍ-busterminal (BSÍ umferðarmiðstöðinni), die even buiten het oude centrum van Reykjavík ligt. De Airport Express volgt dezelfde route, maar heeft het busstation Lækjartorg, in het centrum van Reykjavík, als bestemming. Tickets voor de bussen kunnen via internet en bij een balie in de aankomsthal van het vliegveld worden aangeschaft. Bij het gebruik van de Flybus is het aan te raden een Flybus Plus-ticket te kopen. Daarin is de transfer van de busterminal naar het hotel namelijk ook inbegrepen. Een wandeling met bagage vanaf de busterminal naar de oude binnenstad is niet aan te bevelen. Veel minder frequent dan de genoemde busmaatschappijen, rijdt sinds de zomer van 2013 ook KexPress (www.kexpress.is) op de route tussen de luchthaven en Reykjavík. De kosten voor een enkeltje met de bus van KexPress bedragen slechts € 8, - en daarvoor rijdt de bus naar twee haltes in de hoofdstad. De eerste ligt bij het hostel in het laugardal en de tweede bij de concerthal Harpa. Tickets kunnen worden geboekt via de website.

De BSÍ-busterminal (Bifreiðastöð Íslands, Vatnsmýrarvegur 10), waar de Flybus aankomt, is tevens het busstation voor het streekvervoer op IJsland. De frequentie waarmee dienstregelingen worden uitgevoerd is niet erg hoog. Sommige streken worden zelfs niet eens dagelijks met de bus met de hoofdstad verbonden. Er zijn verschillende busbedrijven die dienstregelingen uitvoeren, waaronder Reykjavík excursions, SBA-Norðurleið en Sterna. Voor mensen die veel met de bus willen reizen binnen IJsland, is het verstandig vooraf te informeren naar de mogelijkheden om een abonnement voor een bepaalde regio en/of periode aan te schaffen.

Vanaf de verschillende vliegvelden in het binnenland van IJsland is Reykjavík te bereiken met het vliegtuig. Onder andere Air Iceland en Eagle Air verzorgen dienstregelingen tussen de plaatsen in het binnenland en Reykjavík. In veel gevallen is het binnenlands vervoer per vliegtuig voordeliger dan per bus. Het verdient de aanbeveling dit vooraf te checken.

Openbaar Vervoer

Logo van Strætó

Voor het ontdekken van de oude binnenstad en de bezienswaardigheden aldaar, is het gebruik van het openbaar vervoer eigenlijk niet noodzakelijk, omdat vrijwel alles binnen wandelafstand ligt. Natuurlijk beschikt Reykjavík wel over een openbaarvervoersysteem. Het bedrijf Strætó voert de dienstregeling uit. Er zijn verschillende stadsbuslijnen, die het grootste gedeelte van de dag elk kwartier rijden. 's Avonds rijden ze eens per half uur. De bussen zijn allemaal opvallend geel van kleur en daardoor niet te missen - behalve door mensen die te laat bij de halte verschijnen. De bussen zijn schoon en zijn zelden voorzien van graffiti, gesloopte stoelen of andere ongewenste zaken. Hoewel het vervoer vrij degelijk en niet erg duur hoeft te zijn, is het niet erg populair onder de IJslanders. Zo'n 54% van de bewoners van Reykjavík geeft aan er nooit over geprakkiseerd te hebben om met de bus te gaan. De laatste jaren neemt het aantal reizigers echter toe. Daardoor kan de dienstregeling worden uitgebreid, waardoor steeds meer mensen de bus als aantrekkelijk alternatief beschouwen. Vooral scholieren, studenten, gezinnen en bejaarden maken er gebruik van. Eigenlijk worden de busreizigers een beetje als losers gezien.

Een bushalte

Er zijn vier soorten buslijnen van Strætó in en rondom Reykjavík. Drie daarvan zijn bestemd voor het stadsvervoer. Elke soort wordt aangeduid met een kleur en een nummer. De rode lijnen (1 t/m 6) volgen een route over de grotere wegen en stoppen alleen op belangrijke haltes. De groene lijnen (11 t/m 19) stoppen vaker en verbinden de woonwijken met de snellere rode lijnen. Alle rode en groene lijnen beginnen bij het busstation Hlemmur. De lichtblauwe lijnen rijden vooral in de buitenwijken en dorpen rondom Reykjavík. Deze lijnen sluiten aan op de rode lijnen. Er zijn in totaal negen grotere busstations. Dat zijn Hlemmur, Lækjartorg, Ártún, Mjódd, Spöngin, Hamraborg (Kópavogur), Fjörður (Hafnarfjörður), Ásgarður (Garðabær), Háholt (Mosfellsbær). Naast de buslijnen voor het stadsvervoer bestaan er ook donkerblauwe lijnen. Deze zijn uitsluitend bestemd voor het streekvervoer.

Op de Engelstalige website van Strætó is een reisplanner aanwezig waar een efficiënte route gepland kan worden. Voor mensen die van plan zijn veel met de stadsbus te reizen, is het aan te raden tevens de informatie over dagkaarten en tickets die meerdere dagen geldig zijn te bestuderen. Een enkeltje kost namelijk ISK 350,- (prijspeil november 2014), terwijl een een dagkaart, die geldig is in Reykjavík en de naburige steden, slechts ISK 900,- kost. Voor een kaart die drie dagen onbeperkt geldig is moet ISK 2200,- worden neergeteld. Buschauffeurs beschikken niet over wisselgeld en bussen behoren tot de weinige plaatsen in IJsland waar niet met een creditcard betaald kan worden. Als de ritprijs bijvoorbeeld ISK 350,- bedraagt en de reiziger overlegt een biljet van duizend kronen, dan ontvangt deze geen wisselgeld.

Behalve de stadsbus, kan er ook gebruik worden gemaakt van een taxi. Er zijn bijna 600 taxi's beschikbaar in Reykjavík en omgeving. Deze rijden volgens een wettelijk vastgesteld tarief en ritten zijn niet erg prijzig. Bij veel hotels en plaatsen met veel bezoekers is een taxistandplaats aanwezig.

terug naar boven 


Foto's

De vlag van IJsland
IJsland in Europa
De vorm van IJsland