IJsland

De parlementaire republiek IJsland (Ísland in het IJslands) is een land dat in de Atlantische Oceaan grofweg halverwege het vasteland van Europa en Canada ligt. Groenland ligt 735 kilometer ten westen van Reykjavík en Noorwegen ligt 1500 kilometer van de oostkust van IJsland. De eilandstaat ligt helemaal in het noorden van de Atlantische Oceaan op grofweg 2000 kilometer ten noordwesten van Amsterdam. IJsland is qua oppervlakte (103.000 km²) bijna driemaal zo groot als Nederland. Desondanks wonen er, volgens een telling op 1 januari 2014, slechts 325.671 mensen in het land. Er wonen dus ongeveer 3,16 mensen op een vierkante kilometer (in Nederland zijn dat er 447,9 en in België 341,9). Daarmee is IJsland het land met de laagste bevolkingsdichtheid van Europa. Het overgrote deel van de IJslanders stamt af van de Vikingen die het land koloniseerden. Door de eeuwen heen zijn er in totaal niet meer dan anderhalf miljoen IJslanders geboren. Tegenwoordig baart de gemiddelde IJslandse vrouw 1,89 kleine Vikingen. De meeste inwoners van IJsland wonen in of rond de hoofdstad Reykjavík. Andere min of meer belangrijke plaatsen zijn Akureyri in het noorden, Egilsstaðir in het oosten en Ísafjörður in de Westfjorden.

IJsland is letterlijk een land van vuur en ijs. Nergens ter wereld is een hogere concentratie aan actieve vulkanen, gletsjers en geisers te vinden. Slechts een kleine 21% van de oppervlakte van IJsland is gecultiveerd. Het binnenland is derhalve zeer dunbevolkt. Het onafzienbare en onherbergzame landschap bestaat hier uit rotsen met mos, zandvlakten, grasland, lavavelden, bergen, meren, vulkanen (waarvan er 22 actief zijn) en enkele grote gletsjers. Oerbossen zijn er niet meer in IJsland. Die werden lang geleden gekapt om te voldoen aan de vraag naar hout en om ruimte te maken voor vee. Het hoogste punt van het land is de Hvannadalshnúkur aan de rand van de krater van de Öræfajökull-vulkaan in het zuidoosten, en ligt op 2109,6 meter hoogte. De kustlijn van het land heeft een lengte van ruim 6.000 km. Langs de kust verspreid liggen verschillende dorpen en nederzettingen waar vissers en boeren zich hebben gevestigd. Ondanks dat IJsland ver in het westen van Europa ligt, is het niet het meest westelijk gelegen stuk van Europa. Dat is namelijk het Portugese eilandje Flores, dat onderdeel uitmaakt van de Azoren.

Informatie over de republiek IJsland

De informatie die we over IJsland als land behandelen, hebben we onderverdeeld in de onderstaande hoofdstukken:

  • Geschiedenis en heden - verschillende periodes in de geschiedenis worden beknopt besproken, tezamen met de huidige situatie en de kredietcrisis.
  • Weer en klimaat - het weer en het klimaat worden besproken.
  • Eten en Drinken - de gerechten die zoal in de IJslandse keuken worden bereid.
  • De IJslandse taal - informatie over de IJslandse taal.
  • Praktisch - over de tijd, betalen, bellen, internet en de post.
  • Natuur - een beschrijving van de hoogtepunten uit de IJslandse natuur.
  • Vlag, volkslied en wapen - informatie over de nationale symbolen.
  • Sport - De IJslandse sportwereld.
  • Onderwijs - een beknopt overzicht van het IJslandse onderwijssysteem.
  • Politiek - een beschrijving van de staatsinrichting en handhaving van de regelgeving.

terug naar boven 


Foto's

De vlag van IJsland
IJsland in Europa
De vorm van IJsland
IJsland vanuit de ruimte