Allerlei praktische zaken

Bellen

Telefoneren in IJsland gaat het eenvoudigst met de eigen mobiele telefoon. Bij aankomst in IJsland kiest de telefoon hiervoor zelf een netwerk en kan er direct gebeld worden. Er zijn twee grote netwerken. Het ene is van Síminn en het andere van Vodafone Iceland. Beiden werken op de GSM 900/1800 band, wat betekent dat een in West-Europa gekocht toestel er probleemloos hoort te functioneren. Beide netwerken bieden dekking in geheel IJsland. Dus ook op de hoogvlakten kan er gewoon gebeld worden, behalve als het weer heel erg slecht is. De dekking van de 3G-netwerken van beide netwerken is ook goed. Alleen in de afgelegen delen kan het bereik moeizaam zijn.

Bij de meeste Nederlandse en Belgische telecomproviders vallen de kosten voor het mobiel bellen in het buitenland buiten de belbundel. De kosten worden dus apart op de rekening vermeld. De meeste providers brengen voor gebruik van telecomdiensten het maximaal door de EU toegestane tarief in rekening. Bellen met de mobiele telefoon naar Nederland of België kost vanaf 1 juli 2014 € 0,23 p.m. Gebeld worden kost € 0,06 p.m. Een sms-bericht verzenden kost € 0,07. Voor het gebruik van het internet wordt € 0,24/MB gerekend. Daarnaast bieden veel providers aantrekkelijke bundels aan, waarbinnen telefoongebruik in het buitenland voordeliger is.

Voor het bellen vanuit IJsland naar het buitenland moet voor het telefoonnummer eerst de landencode worden gekozen. Die code vervangt de eerste 0 (nul) van het netnummer. Voor Nederland is dat +31 (of 0031), de code voor België is +32 (of 0032). Wanneer er gebeld moet worden naar het Nederlandse nummer 06-12345678, dan dient vanuit IJsland +31 6 12345678 gekozen te worden. De landencode voor IJsland is overigens +354.

In heel IJsland is slechts één officiëe telefooncel te vinden. Deze staat in de Lækjargata te Reykjavík. In 2004 telde IJsland nog 485 telefooncellen, maar naarmate er minder gebruik van werd gemaakt verdwenen ze langzaam uit het straatbeeld. Bij bijvoorbeeld tankstations door het hele land is het overigens nog steeds mogelijk gebruik te maken van een gewone telefoon. Bellen vanuit de hotelkamer is meestal ook mogelijk, maar dat kan een prijzige aangelegenheid zijn. Vaak is in de hotelkamer een folder met de tarieven te vinden.

Mensen die langer op IJsland verblijven, kiezen er soms voor om een IJslandse simkaart aan te schaffen voor hun telefoon. Bij de meeste belvormen gelden dan dezelfde tarieven als hierboven genoemd. Voor bellen binnen IJsland naar een 'IJslandse telefoon' is het echter wel veel voordeliger.

Tijd

Tijd in Reykjavík:

De tijd in Reykjavík is gelijk aan de Greenwich Mean Time (de standaardtijd) en er wordt geen gebruik gemaakt van de zomertijd (het enige andere Europese land dat dit niet doet is Wit-Rusland). Het westelijke deel van continentaal Europa ligt in tijdzone GMT+1. Dat betekent dat het er in de winter een uur later is dan in IJsland. Tijdens onze zomertijd (van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober) komt daar nog een uur extra bij. Als het in het westelijk deel van continentaal Europa dus twaalf uur 's middags is, is het in IJsland tien uur 's ochtends.

Internet

Net als in de rest van de geciviliseerde wereld is het gebruik van internet niet meer weg te denken in IJsland. Vrijwel elk huishouden beschikt over een aansluiting. Daarnaast zijn IJslanders verzot op nieuwe snufjes, dus beschikt vrijwel elke IJslander die het zich al dan niet kan veroorloven over een smartphone met mobiel internet. Daarvoor is er in het gehele land dekking voor mobiel internet (3G).

Het gebruik van internet op mobiele apparaten in het buitenland kan een kostbare zaak zijn. Daarom is het aan te bevelen zoveel mogelijk te internetten via draadloze wifi-netwerken. Dit kan meestal gratis. In IJsland zijn wifi-hotspots beschikbaar in de bekendste openbare parken en in vrijwel alle horeca. Tevens is in alle bussen van Reykjavík Excursions gratis wifi beschikbaar tijdens busexcursies. Het is verstandig om binnen de menustructuur van hoogwaardige mobiele apparaten de 'roaming'-functie voor het gebruik van mobiel internet (G3) standaard uit te schakelen en alleen aan te zetten wanneer er daadwerkelijk gewenst van het internet gebruik wordt gemaakt. Staat 'roaming' wel aan dan maken de smartphone en de daarop geïnstalleerde apps voortdurend ongemerkt verbinding met het internet om bijvoorbeeld te checken of er updates zijn. Daardoor kunnen de kosten ongemerkt flink oplopen. Gelukkig sturen de alle providers om te waarschuwen een sms-bericht wanneer de kosten van het gebruik oplopen tot boven de zestig euro.

Voor toeristen die niet over apparaten met toegang tot mobiel internet beschikken, is er in elk hotel wel een desktopcomputer te vinden waarop het internet kan worden geraadpleegd. Ook in bibliotheken, toeristenbureautjes, campingwinkels en gemeentehuizen worden vaak dergelijke diensten aangeboden.

Betalen

Biljet van kr. 500

Biljet van kr. 1000

Biljet van kr. 2000

Biljet van kr. 5000

Biljet van kr. 10000

Het IJslandse muntgeld

In IJsland betaalt men met de IJslandse kroon (enkelvoud: króna, meervoud: krónur, afkorting: ISK of kr.). Dit is één van de kleinste valuta die er bestaat op de wereld. Het is bovendien een uitermate zwakke munt. Daarom zou IJsland graag over willen stappen op de Euro. Aangezien IJsland nog geen lid is van de EU, kan dat niet zomaar.

Voor mensen die naar IJsland reizen is het sterk af te raden om IJslandse kronen aan te schaffen in West-Europa. De wisselkoersen en de marges die de banken hanteren zijn namelijk bijzonder ongunstig. Het voordeligst is het om gewoon kronen te pinnen bij geldautomaten in IJsland zelf. Dit kan gewoon met de eigen bankpas met pincode. Alle geldautomaten in IJsland beschikken over de mogelijkheid om voor Engelstalige (en soms ook Duitse) menukeuze te opteren. Per dag kan er met een niet-IJslandse bankpas maximaal ISK 50.000, – worden opgenomen in IJsland. Mensen die van plan zijn veel uit te geven, doen er dus goed aan om meerdere bankpassen mee te nemen op reis. Pinautomaten zijn bij wijze van spreken op elke straathoek van de grotere plaatsen te vinden. Ook veel tankstations beschikken over een geldautomaat. Op het platteland is het vinden van een pinautomaat om contact geld op te nemen in sommige gevallen echter niet eenvoudig.

Het meest gangbare betaalmiddel in IJsland is de creditcard. Deze wordt veelvuldig door de IJslanders zelf gebruikt. Daarbij maakt het niet uit hoe veel of weinig het af te rekenen bedrag bedraagt. Zelfs in de meest afgelegen hut is het nog mogelijk met plastic te betalen.

Om te betalen is de IJslandse kroon beschikbaar in coupures van 500, 1000 en 2000 en 5000. Op 24 oktober 2013 werd ook het biljet van 10000 kronen in omloop gebracht, omdat het biljet van 5000 kronen (dat in 1986 werd geïntroduceerd) niet langer voldoende waarde had.

Voor kleine betalingen bestaat er ook muntgeld. Er circuleren munten die 1 (ein króna), 5 (fimm krónur), 10 (tíu krónur), 50 (fimmtíu krónur) en 100 (eitt hundrað krónur) kroon waard zijn. Op de ene zijde van de munten staan vissen afgebeeld. Dit zijn de kabeljauw (kr. 1), twee dolfijnen (kr. 5), vier lodden (kr. 10), de strandkrab (kr. 50) en snotolf (kr. 100). Op de andere zijde staan de wezens die voorkomen in het IJslandse wapen (de zogenaamde Landvættir) afgebeeld; de draak, arend, stier en reus. Op de munt van 1 kroon staat alleen de reus afgebeeld.

Alle bankbiljetten zijn ontworpen door Kristín Þorkelsdóttir. Er staan personen op afgebeeld. Dit zijn Jón Sigurðsson (500), Brynjólfur Sveinsson (1000), Jóhannes Sveinsson Kjarval (2000), Ragnheiður Jónsdóttir (5000) en Jónas Hallgrímsson (10000).

De króna bestaat sinds 1922. De munt werd ingevoerd nadat deze in 1918 werd afgesplitst van de Deense kroon. De huidige króna (ISK) is in gebruik sinds 1981. De munt die daarvoor in het handelsverkeer gebruik werd heette eveneens króna (ISJ). In 1981 werd die munt gedevalueerd, zodat 1 nieuwe króna (ISK) evenveel waard was als 100 oude króna (ISJ). Ter compensatie voor hele kleine bedragen is enige tijd de eyrir (AUR / meervoud aurar) in omloop geweest. In elke króna gingen 100 aurar. Sinds 1922 is de IJslandse króna flink gedevalueerd. Op dit moment is de munt nog ongeveer 0,045% waard ten opzichte van de koers in 1922.

Kraanwater

Het koude kraanwater (Kalt vatn) van IJsland behoort tot het beste drinkwater van de wereld. Het is helder bronwater dat zonder toevoeging van mineralen via het leidingstelsel wordt gedistribueerd. Het kan direct uit de kraan gedronken worden en is van betere kwaliteit dan het bronwater dat elders op aarde verkocht wordt. Mensen die het water geproefd hebben, zullen dit direct beamen. De voorraad drinkbaar water heeft bovendien een enorme omvang. Elke inwoner van IJsland kan zonder problemen beschikken over 300 kuub vers kraanwater per jaar. Dat is tweemaal zoveel kraanwater als enig ander land ter wereld.

Warm kraanwater (Heitt vatn) is een heel ander verhaal. Dit is afkomstig uit geothermische warmwaterbronnen. Hoewel het gewoon schoon water is, is het grootste nadeel ervan dat het zich kenmerkt door een sterke zwavellucht. Een odeur waar gezonde mensen een instinktieke afkeer van hebben. Na enige tijd went de geur wel, maar tijdens de eerste keer douchen zal het ruiken alsof er iemand op een toilet in dezelfde ruimte ongegeneerd bezig is met het breien van een bruine trui. Gebruik van douchegel met citroengeur is het beste wapen tegen deze lucht en maakt het gebruik van het warme kraanwater draaglijk. Het zwavel zorgt overigens ook voor een aanslag op zilveren sieraden. Het is dus aan te raden deze af te doen voordat er contact is met warm kraamwater.

Water uit de bronnen, stroompjes en gletsjerrivieren buiten stedelijk gebied is meestal gewoon drinkbaar, behalve als het water stroomt door een gebied waar vee kan worden verwacht (grasland). Des te verder het water van de bron stroomt, des te onbetrouwbaarder is de kwaliteit ervan. Voor de zekerheid kunnen kampeerders voor waterdesinfectie gebruikt maken van waterzuiveringstabletten. Besmetting met de beruchte parasiet giardia, waarvoor riviersystemen de natuurlijke habitat vormen, komt in IJsland nauwelijks voor.

Post

Het logo van Pósturinn

Het verzenden van postkaarten naar het thuisfront is voor veel vakantiegangers een verplichte aangelegenheid. Een kaartje verzenden vanuit IJsland is gelukkig erg simpel. De dienst wordt aangeboden door de IJslandse post: Pósturinn (www.postur.is). Postzegels (frímerki) kunnen worden gekocht op vrijwel elk adres waar postkaarten worden verkocht. Bovendien is er in vrijwel elke plaats wel een postkantoor (pósthúsið) te vinden. Brievenbussen zijn herkenbaar aan hun brandweerrode kleur, waarop het logo (een posthoorn) en de naam van Pósturinn staan afgebeeld.

Bij het verzenden van post kan worden gekozen voor een normale post en 'priority'. In theorie zou verzending met prioriteit (waarvoor naast de postzegel een 'priority'-zegel dient te worden geplakt) voor een snellere levering zorgen. Dan is het mogelijk dat post binnen twee tot vier werkdagen op de bestemming aankomt. Zonder 'priority' zou het zes tot vijftien werkdagen duren voordat de brief bij de geadresseerde op de deurmat ploft. In de praktijk wordt alle internationale post vanuit IJsland, ongeacht de bestemming, via Schiphol verzonden. Daardoor blijkt dat alle post, ongeacht of het met 'priority' verzonden is of niet, binnen een week bezorgd wordt.

Zoals in de onderstaande tabel met tarieven te zien is dient een briefkaart of een eenvoudige dreigbrief, die vanuit IJsland naar een ander land in West-Europa verzonden wordt, met een postzegel van kr. 160 te worden gefrankeerd.

binnen IJslandnaar Europabuiten Europa
gewicht in gr.koerierbriefpostprioritynormaalprioritynormaal
0 - 501.305 kr.97 kr.175 kr.160 kr.230 kr.205 kr.
51 - 1001.305 kr.110 kr.300 kr.270 kr.475 kr.425 kr.
101 - 250 1.305 kr.155 kr.580 kr.520 kr.955 kr.860 kr.
251 - 5001.305 kr.225 kr.1.025 kr.925 kr.1.745 kr.1.570 kr.
501 -1000 1.305 kr.480 kr.1.765 kr.1.590 kr.2.690 kr.2.420 kr.
1001 -15001.305 kr.565 kr.2.410 kr.2.170 kr.3.645 kr.3.280 kr.
1501 - 20001.305 kr.630 kr.2.865 kr.2.580 kr.4.345 kr.3.910 kr.

In reactie op een vraag van een bezoeker van deze website, kunnen we bevestigen dat de postbode ook in IJsland altijd twee keer belt. Altijd!

Overnachten

Hotels in de grote plaatsen in IJsland zijn via het internet eenvoudig te vinden. Kamers kunnen geboekt worden via de bekende boekingssites. In afgelegen plaatsen zijn soms alleen backpackaccommodaties, guesthouses of hostels beschikbaar. Het is verstandig ook deze ruim van tevoren te boeken. Over het algemeen zijn de accommodaties buitengewoon schoon, is de boel keurig ingericht en zijn allerlei extra voorzieningen aanwezig.

Veel fietstoeristen en backpackers kiezen ervoor te overnachten op campings. Daarbij maken velen van hen gebruik van de Camping Card. Met die kaart kan onbeperkt worden overnacht op 44 campings door geheel IJsland. De kaart kost € 99, - en is geldig voor twee volwassenen en twee kinderen tot zestien jaar. De standplaats en gebruik van water zijn inbegrepen. Gebruik van elektriciteit is niet inbegrepen en vaak moet ook een kleine vergoeding (meestal ISK 100, -) worden betaald per overnachting. Wanneer reizigers liever in hotels overnachten, is de keten Hotel Edda wellicht een aanrader. Deze keten beschikt over hotels rondom heel IJsland.

Roken

In IJsland vindt men dat mensen recht hebben op schone lucht. Daarom is roken in IJsland alleen toegestaan in de eigen woning en in de buitenlucht mits er goede ventilatie is. Het is verboden te roken in openbare gebouwen, in de horeca, op schoolpleinen, in en rondom stadions, maar bijvoorbeeld ook in gedeelde ruimtes in appartementencomplexen. Sommige hotels beschikken over kamers voor rokers en enkele cafés hebben buiten rookruimten ingericht. Rokers moeten minimaal 18 jaar oud zijn om sigaretten te mogen kopen. Deze zijn niet verkrijgbaar in automaten, maar alleen achter de counter van supermarkten en kiosken. Het is die winkels niet toegestaan de pakjes in het zicht van de klanten te bewaren. Rokers moeten er dus naar vragen. Een pakje sigaretten kost ingeveer ISK 1200, -. In 2004 rookte een kwart van de IJslandse bevolking. In 2014 is dat nog maar 10%.

terug naar boven