Archief blog IJsland-Informatie.nl

De 'nieuwe' van Arnaldur Indriðason

Kaft van het boek Nachtstad

Reykjavík,

Binnenkort verschijnt wederom een Nederlandse vertaling van een literaire thriller van de beroemde IJslandse auteur Arnaldur Indriðason in de boekwinkels. Het boek Reykjavíkurnætur is door Adriaan Faber vertaald en draagt in het Nederlands de naam Nachtstad. Het is alweer de veertiende titel van de hand van Arnaldur die in het Nederlands verschijnt.

Het boek is vanaf 6 mei aanstaande leverbaar, maar kan in de boekhandel of op websites als bol.com al wel gereserveerd worden. Dat laatste kan bijvoorbeeld via deze link.

Uitbarsting van de vulkaan Hekla op komst?

Reykjavík,

Volgens geologen bestaat de kans dat de vulkaan Hekla, in het zuidwesten van IJsland, op korte termijn zal uitbarsten. De 1491 meter hoge Hekla is de grootste en bekendste vulkaan van IJsland. Aangenomen wordt dat de magmakamers onder de vulkaan volledig gevuld zijn en er zoveel druk wordt opgebouwd dat een uitbarsting niet lang meer op zich kan laten wachten. Soortgelijke aankondigingen werden in voorgaande jaren ook gedaan, maar in de afgelopen tijd zijn er ook kleine aardbevingen waargenomen, waardoor een daadwerkelijke uitbarsting aannemelijker lijkt. Of het daar daadwerkelijk toe komt is slechts 30 tot 80 minuten voor de uitbarsting definitief te voorspellen. In de afgelopen eeuw heeft er vijfmaal een uitbarsting van de Hekla plaatsgevonden. Dat was is de jaren 1947, 1970, 1980, 1991 en 2000. Inmiddels worden alle mensen die in de richting van de Hekla reizen met behulp van borden gewaarschuwd.

Betalen voor entree Geysir

Reykjavík,

Vanaf vrijdag 14 maart wordt er bij het park Geysir entreegeld geheven voor een bezoek. Wie de beroemde geisers in werking wil zien, moet daarvoor in de buidel tasten en ISK 600, - (ongeveer € 4, -) neertellen.

Het is de bedoeling dat de opbrengsten van de entreeheffing het park zal worden onderhouden. Op drukke dagen bezoeken ongeveer 6000 mensen het park. De overheid is tegenstander van de betaalde toegang, omdat het sinds 1935 eigenaar is van een groot deel van het gebied waarbinnen Geysir ligt. Het wenst niet toe te staan dat de beheerder eenzijdig heeft besloten om entree te gaan heffen.

In IJsland wordt ook gesproken over een natuurpas (náttúrupassa) die buitenlanders die naar IJsland reizen vanaf 2015 verplicht moeten aanschaffen. De opbrengsten daarvan komen terecht in een fonds waarvan de gehele natuur in IJsland moet profiteren. Zoals het nu lijkt zullen er passen met een verschillende looptijd worden ingevoerd. De kosten daarvan zullen ISK 2000,- (€ 12,75) voor vier dagen, ISK 3000,- (€ 19,10) voor een maand en ISK 5000,- (€ 31,85) voor vijf jaar bedragen. Natuurlijk zullen we er op deze website over berichten wanneer de passen verplicht worden gesteld!

Logo van EURO 2016 in Frankrijk

IJsland loot Nederland

Reykjavík,

IJsland en Nederland zullen tegen elkaar spelen in de kwalificatiereeks voor het EK voetbal 2016 in Frankrijk. Dat werd bekend tijdens de loting die op zondag 23 februari in het France Nice werd gehouden. Beide landen werden daarbij - samen met Tsjechië, Turkije, Kazachstan en Letland - ingeloot in de zware poule A. De onderlinge duels vinden plaats op 13 oktober 2014 in Reykjavík en op 3 september 2015 in Amsterdam. IJsland begint de kwalificatiereeks op 9 september 2014 thuis tegen Turkije en sluit eveneens af tegen Turkije op 13 oktober 2015.

De landen die op de eerste twee plaatsen van de poule eindigen, kwalificeren zich voor het EK. Ook de beste nummers drie uit de poules gaan door. Voor Nederland lijkt kwalificatie eenvoudig te worden. Voor IJsland, dat zich bijna wist te plaatsen voor het WK 2014 in Brazilië, wordt kwalificatie een probleem. Dat verwacht in elk geval de IJslandse pers, die de loting 'loodzwaar' noemt en schrijft dat poule A verreweg de sterkste poule is.

Logo van de IJslandse voetbalbond KSÍ

Nederlandse voetbalster naar IJsland

Reykjavík,

De Nederlandse voetbalster Kim Dolstra (Amsterdam, 4-11-'88) heeft besloten haar sportieve carrière voort te zetten in IJsland. De verdedigster is afkomstig van ADO Den Haag dat uitkomt in de Eredivisie voor vrouwen. Eerder speelde ze bij SC Telstar VVNH en AZ. Met AZ werd ze in 2008, 2009 en 2010 landskampioen. Ook won ze in teamverband tweemaal de KNVB-beker. Individueel verdiende ze in het seizoen 2009/10 de Gouden schoen. In IJsland gaat ze spelen bij ÍBV (Íþróttabandalag Vestmannaeyja); de voetbalclub op het eiland Heimaey in de Westmaneilanden. Het damesvoetbalseizoen in IJsland begint volgende week.

EU-vlag met IJslandse achtergrond

IJsland niet in de EU

Reykjavík,

Nadat eerder de gesprekken over de toetreding tot de EU door IJsland waren gepauzeerd, lijkt het er nu op dat IJsland de gesprekken helemaal gaat staken en het kandidaatlidmaatschap opzegt. In de komende tijd zal worden gediscussieerd en besloten hoe er door de IJslandse regering zal worden gehandeld. In de aanloop van de laatste verkiezingen is beloofd dat er een volksreferendum zal worden gehouden over de toetreding. Of die ook daadwerkelijk zal plaatsvinden is nog niet bekend. Uit opiniepeilingen blijkt dat een kleine meerderheid van de IJslandse bevolking voor toetreding tot de EU is.

Logo van Sotsji 2014

IJslanders in Sotsji

Reykjavík,

Gezien de ligging van IJsland, mag verwacht worden dat er in IJsland veel professionele 'winteratleten' zijn. Dat blijkt echter niet het geval. Er reizen namens IJsland namelijk slechts vijf atleten naar de Olympische winterspelen in het Russische Sotsji (Сочи). Dat is ongeveer gelijk aan het aantal Belgische deelnemers (7) en veel lager dan de 41 uit Nederland.

De alpineskiërs Einar Kristgeirsson, Brynjar Gudmundsson, Maria Gudmundsdottir en Helga María Vilhjálmsdóttir binden de ski's onder om IJsland te vertegenwoordigen op de slalom (21 en 22 feb.) en reuzenslalom (18 en 19 feb.). Helga mag ook meedoen aan de Super G op 15 februari.

De eerste atleet die voor IJsland in actie komt is Sævar Birgisson. Hij zal op 11 februari de lange latten onderbinden voor de sprint bij het langlaufen en vervolgens zal hij op 14 februari de 15 kilometer in klassieke stijl afleggen.

Samen met de atleten reist er een delegatie van vijftien IJslanders naar Sotsji. Onder hen bevinden zich trainers, begeleiders en mensen van het IJsland Olympisch comité. Ook de minister van onderwijs (Illugi Gunnarsson), de minister van sociale zaken (Eygló Harðardóttir), de president (Ólafur Ragnar Grímsson) en zijn vrouw (Dorrit Moussaieff) reizen namens IJsland af naar Sotsji.

IJsland wist nooit een medaille te behalen tijdens Olympische winterspelen. Tijdens zomerspelen behaalde IJsland in totaal tweemaal zilver en tweemaal brons. Onze prognose voor het aantal te behalen medailles voor IJsland in Sotsji bedraagt nul. België zal eenmaal brons behalen en Nederland wint twaalf medailles, waarvan zes keer goud.

Update: Sævar Birgisson eindigde op de 72ste plek in de kwalificatie voor de sprint bij het langlaufen. Bij de 15 kilometer klassieke stijl eindigde hij op de 74ste plek. Ook de alpineskiërs eindigden allemaal in de achterhoede.

Logo van EHF kampioenschap handbal 2014 in Denemarken

IJsland op het EK handbal

Reykjavík,

In Denemarken vindt van 12 tot 26 januari het EHF Europees kampioenschap handbal plaats. Natuurlijk ontbreekt ook IJsland niet op dit toernooi. Het toernooi begon met een poulefase, waarin IJsland won van Noorwegen (31-26), gelijk speelde tegen Hongarije (27-27) en verloor van Spanje (33-28). Daarmee eindigde IJsland als tweede in poule B en dat was ruim voldoende om door te gaan naar de groepsfase.

Voor de groepsfase viel de nummer vier uit elke poule af en werden vervolgens twee poules (A+B en C+D) samengevoegd. De scores van de onderling reeds gespeelde wedstrijden bleven staan en de uitslagen tegen de teams uit de andere poule worden daaraan toegevoegd. IJsland won in de groepsfase inmiddels van Oostenrijk (27-33) en Macedonië (27-29) en speelt op woensdag 22 januari te Herning het cruciale duel tegen Denemarken, dat tot nu toe alle wedstrijden won. Indien IJsland minimaal gelijkspeelt of indien Hongarije tegen Oostenrijk een onvoldoende resultaat behaalt, gaat IJsland door naar de finaleronde.

Ondertussen werd er ook gevoetbald. Omdat het in IJsland sneeuwt, werd hiervoor uitgeweken naar Abu Dhabi. Zonder alle bekende toppers verloor IJsland aldaar zojuist met 0-2 van Zweden.

Update (woensdag 22 januari): IJsland verloor de wedstrijd tegen Denemarken met 23-32. De wedstrijd ging uiteindelijk nergens meer om, omdat Oostenrijk al verloor van Hongarije (25-24). IJsland eindigde daarmee op plaats drie in groep 1. Het neemt het daardoor op 24 januari op tegen Polen in een wedstrijd om de vijfde en zesde plek.

Update (vrijdag 24 januari): De wedstrijd om de vijfde en zesde plek werd met 28-27 gewonnen door IJsland. IJsland eindigt dus als vijfde op het Europees kampioenschap handbal.

Logo van Eurosonic Noorderslag

IJslanders op Eurosonic Noorderslag

Groningen,

In Groningen vindt van 15 tot en met 19 januari het festival Eurosonic Noorderslag plaats. Op dit muziekfestival zijn de IJslandse acts bijzonder goed vertegenwoordigd. Er treden er maar liefst zes op. Dit zijn:

  • Ásgeir - do. 16, 00:20, Stadsschouwburg
  • (David) Berndsen - do. 16, 20:45, News Cafe
  • Hermigervill - do. 16, 02:00, Platform Theater & vr. 17, 00:30, Subsonic
  • Oyama - wo. 15, 00:15, Shadrak & do. 16, 20:00, De Spieghel
  • Sísý Ey - wo. 14, 21:30, Vera & do. 16, 20:45, Simplon
  • The Vintage Caravan - vr. 17, 23:45, Vera

Ásgeir Trausti trad onlangs op in de radioshow van Giel Beelen. Daar speelde hij onder andere een cover van het nummer Wrecking Ball van Miley Cyres:

Het logo van de Vakantiebeurs 2013

Vakantiebeurs 2014

Groningen,

Van woensdag 15 tot en met zondag 19 janauri vindt in de Jaarbeurs te Utrecht wederom de Vakantiebeurs plaats. Natuurlijk zijn er op deze beurs ook exposanten te vinden die reizen naar IJsland aanbieden. De exposanten die zich specifiek richten op IJsland zijn, samen met de stands voor andere Scandinavische landen, te vinden in hal 10. Ook op andere locaties zijn aanbieders te vinden die, naast andere reizen, ook IJsland in hun catalogus hebben staan. De volgende exposanten richten zich exclusief op IJsland:

Meer informatie over de Vakantiebeurs en de exposanten is te vinden op de website van de Vakantiebeurs. Voor mensen die met de trein naar Utrecht willen reizen, biedt NS via de Spoordeelwinkel een treinretour en entree tot de Jaarbeurs aan voor €29, -.

Nieuwere berichten
Oudere berichten

terug naar boven 


Foto's

De vlag van IJsland
IJsland vanuit de ruimte