Zwembaden in IJsland

Erg populair onder de IJslanders zelf is een bezoek aan het zwembad (sundlaug). Behalve dat de mensen er sportief bezig zijn, zijn het ook ontmoetingspunten waar mensen uit verschillende sociale klassen elkaar treffen. Voor een toerist zal een bezoek aan het zwembad vooral lijken op een voordelige bezoek aan een spa of wellnesscentrum. Vrijwel elk IJslands gehucht beschikt over een zwembad en grote plaatsen hebben er vaak meer. In Reykjavík zijn er bijvoorbeeld zeven openbare zwembaden en daarnaast bestaan er nog een aantal private baden. In totaal zijn er 159 openbare zwembaden in IJsland. De meeste zwembaden beschikken over een wedstrijd- of instructiebad. De temperatuur van het water daarin ligt het hele jaar door zo rond de 28℃. Het water waarmee de baden zijn gevuld komt uit bronnen uit de omgeving en het wordt verwarmd met behulp van geothermische energie. Op de meeste locaties zijn warmwaterbaden van verschillende temperaturen (vaak tussen de 36℃ en 45℃) aanwezig. Vooral de heel warme baden zijn niet echt geschikt voor toeristen die dit niet gewend zijn. Vaak is er ook een speelplaats voor kinderen en veel zwembaden beschikken over een waterglijbaan. Soms kan ook gebruik worden gemaakt van stoombaden of Finse sauna's. Daarvoor moet soms worden bijbetaald.

Vrijwel alle zwembaden in IJsland zijn openluchtbaden. Bij binnenkomst van het zwembad moet aan de kassa voor de toegang worden betaald. Voor de openbare zwembaden in Reykjavík geldt een entreeprijs van kr. 600 voor volwassenen en kr. 130 voor kinderen. Voor die prijs kan tot sluitingstijd in het zwembad worden verbleven. Er zijn ook tienbadenkaarten beschikbaar, voor mensen die van plan zijn regelmatig te gaan zwemmen. Bij de kassa zijn ook zwemkleding en handdoeken te huur. Zwembaden gaan op doordeweekse dagen meestal al om 06:30uur open en ze sluiten om 22:00uur. In de weekenden zijn ze open van 09:00uur tot 19:00uur. Zelfs midden in de winter zijn de zwembaden gewoon geopend.

Nadat de kassa gepasseerd is, wordt de kleedruimte bereikt. Buiten de kleedruimte moeten de schoenen worden uitgetrokken. Er zijn zakken beschikbaar waarin de schoenen in een stelling kunnen worden geplaatst. Als alternatief kunnen de schoenen ook meegenomen worden in de tas, zodat ze later veilig in een kluisje kunnen worden opgeborgen. Nadat iedereen z'n ding heeft gedaan in een kleedhokje, kunnen de buitenkleding en andere spullen in een kluisje worden gestopt. Meestal kan zelf een kluisje worden gekozen. Bij sommige zwembaden wordt bij de kassa een sleuteltje meegegeven. In elk geval zit aan de sleutel een bandje, waarmee deze om de pols of enkel kan worden bewaard.

Het is de bedoeling dat er vervolgens zonder zwemkleding grondig wordt gedoucht in de vrouwen- of mannendouche. Het is verplicht hierbij zeep (is meestal gratis beschikbaar) of shampoo te gebruiken en het hele lichaam te wassen. In de meeste zwembaden is er zelfs een soort zwembadagent die er op let of je dit wel goed doet. Na het douchen mag de zwembroek weer aan. De handdoek en shampoo kunnen worden opgeborgen in een kast. Handdoeken worden zelden meegenomen naar het bad.

Na het zwemmen mag ook een douche worden genomen, maar dan is het niet verplicht. Het is natuurlijk aan te raden om het wel te doen, om zodoende eventuele chloorresten van de huid en uit de haren te wassen. Veel zwembaden beschikken over een machine waarin badkleding snel kan worden gedroogd.

Mooie zwembaden

Verreweg het grootst, populairst en meest bezocht is het Laugardalslaug in Reykjavík. Dit zwembad kent de meest uitgebreide faciliteiten, waaronder een 8 meter hoge en 65 meter lange overdekte glijbaan. Aan de Barónsstígur, in het centrum van Reykjavík, is het zwembad Sundhöllin te vinden. Dit zwembad werd tussen 1929 en 1937 gebouwd naar een ontwerp van staatsarchitect Guðjón Samúelsson (1887–1950), die ook de Hallgrímskirkja ontwierp. Het gebouw heeft een 25 meterbad, een kinderspeelbad en twee warmwaterbaden (39℃ en 42℃). In de toekomst zal het bad worden uitgebreid met een modern buitengedeelte, met een nieuw 25 meterbad en nieuwe warmwaterbaden.

Het zwembad Seljavallalaug

Het mooiste en meest bijzondere zwembad in IJsland is volgens ons Seljavallalaug. Dit is tevens het oudste zwembad in IJsland (uit 1923). Het ligt verscholen in een dal langs een ijskoud gletsjerriviertje nabij Skógar en wordt nauwelijks onderhouden. Er zijn geen douches of andere faciliteiten aanwezig en het kleedgebouw is vervallen. Maar het water in het zwembad heeft altijd een behaaglijke temperatuur en de ligging en het uitzicht zijn magnifiek. Het zwembad is te bereiken via de weg naar de boerderij Seljavellir. Enkele kilometers voor Skógar is er vanaf de rondweg een afslag linksaf naar de 242 (Raufarvellsvegur) en vervolgens naar de 2311. Vanaf het eind van deze weg is het nog tien minuten lopen over het pad naar het zwembad.

Het zwembad van Akureyri is eveneens het bezoeken waard. Het beschikt over een groot wedstrijdbad dat gescheiden is van een zwembad waar plezier gemaakt kan worden. Bovendien is er een binnenbad. Onder de faciliteiten bevinden zich twee grote glijbanen, vier warme jacuzzi's, een kinderspeelbad, een stoombad en een sauna.

Prachtig gelegen is het zwembad van het kleine plaatsje Hofsós aan het fjord Skagafjörður in het noordwesten van IJsland. Het is een vrij moderne betonnen gelegenheid zonder poespas. Wat het zwembad zo mooi maakt is de omgeving. Het ligt onderaan de heuvels en er is nauwelijks iets wat het zicht op het fjord, met daarin wat eilandjes, belemmert. Het zwembad is vanuit Reykjavík te bereiken via de rondweg, maar de rit is wel ongeveer 340 kilometer lang. Het eenvoudigst is het om eerst naar het plaatsje Varmahlíð te rijden en de rondweg nog even te volgen, tot de eerste afslag linksaf na de brug over de rivier. De route gaat verder over de 76 (Siglufjarðarvegur). Na ongeveer 42 kilometer is er een afslag richting Hofsós. Het zwembad is vervolgens eenvoudig te vinden.

Een mooi zwembad wat dichter bij Reykjavík, in het zuidwesten van IJsland, is het Laugarskarð in het dorpje Hveragerði. Het zwembad is 50 meter lang en 12 meter breed. Er stroomt continu vers water in, dat verwarmd wordt met behulp van hete stoom. Er zijn tevens een wat ondieper bad, een stoombad en een jacuzzi aanwezig.

Het eiland Heimaey beschikt over een eigen zwembad. Vooral kinderen zullen zich hier goed kunnen vermaken. Zo beschikt het over meerdere glijbanen. Volwassenen zullen zich vooral vermaken in de hot tubs.

Zwembaden in Reykjavík

Hieronder een lijstje met de zeven openbare zwembaden in Reykjavík, met daarbij de openingstijden. Een plattegrond met de locaties van de zwembaden is te vinden door deze link te volgen naar Google Maps.

Laugardalslaug – Sundlaugarvegur, 104 Reykjavík
dag open sluiting
Maandag - donderdag06:3022:00
Vrijdag06:3022:00
Weekend08:0022:00
Árbæjarlaug – Fylkisvegur, 110 Reykjavík
dag open sluiting
Maandag - donderdag06:3022:00
Vrijdag06:3020:00
Weekend09:0019:00
Vesturbæjarlaug – Hofsvallagata, 107 Reykjavík
dag open sluiting
Maandag - donderdag06:3022:00
Vrijdag06:3020:00
Weekend09:0019:00
Breiðholtslaug – Austurberg, 111 Reykjavík
dag open sluiting
maandag - donderdag06:3022:00
vrijdag06:3020:00
weekend09:0019:00
Sundhöllin – Barónsstígur, 101 Reykjavík
dag open sluiting
maandag - donderdag06:3022:00
vrijdag06:3020:00
zaterdag08:0016:00
zondag10:0018:00
Grafarvogslaug – Dalhús, 112 Reykjavík
dag open sluiting
maandag - donderdag06:3022:00
vrijdag06:3020:00
weekend09:0019:00
Klébergslaug – Kjalarnes, 116 Reykjavík
dag open sluiting
maandag - donderdag15:0021:00
weekend11:0015:00

terug naar boven



 


Foto's

De vlag van IJsland
IJsland in Europa
De vorm van IJsland