Musea

Naast dat Reykjavík een groot aantal musea telt, is ook de verscheidenheid aan musea erg groot. Of je nou van kunst, geschiedenis, fotografie of ergens anders van houdt, er is eigenlijk voor ieder wat wils. Ook voor kinderen valt er voldoende te zien en doen. Een aantal van de belangrijkste musea bespreken we op deze pagina. Wanneer meerdere musea bezocht worden, loont het al snel de moeite een 'Reykjavik Welcome Card' aan te schaffen. Deze kaarten zijn 24, 48 of 72 uur geldig en bieden vrij entree bij veel musea en korting op veel andere zaken. De kaart is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij het Tourist Information Centre.

Nationaal Museum

Mensen die meer te weten willen komen over de kolonisatie van IJsland en het ontstaan van het volk, kunnen het beste in het 'National Museum of Iceland' (Þjóðminjasafnið / thjodminjasafn.is) terecht. De permanente tentoonstelling 'The making of a nation' neemt de bezoeker mee naar de tijd van de kolonisten en van daaruit door de geschiedenis weer terug naar het heden. Aan de hand van ruim 2000 archeologische vondsten en 1000 foto's worden alle sleutelperioden bij lang gegaan. Er wordt uitvoerig verteld over arbeid, levenswijze, sociale omgang, taal, wonen en kunst. Maar er is ook ruimte voor uitleg over onderzoeken die gedaan zijn. De tentoonstelling is erg leerzaam en interessant, ook voor kinderen. Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook exposities van tijdelijke duur. Het museum is te vinden aan Suðurgata 41 aan de overzijde van de Hringbraut, ten zuidwesten van het Tjörnin-meer aan de rand van de universiteitscampus.

National Art Museum

Het nationaal museum van hedendaagse kunst in IJsland (Listasafn Reykjavíkur / artmuseum.is) is gevestigd op drie locaties in Reykjavík. Daarnaast zijn in de publieke ruimte van de hoofdstad verschillende werken uit de collectie van het museum te bewonderen. De eerste museumlocatie is het Hafnarhús nabij de oude haven (Tryggvagata 17), waar vooral ruimte is voor tijdelijke exposities van moderne kunstenaars. De permanente tentoonstelling omvat werken van de beroemde IJslandse popartartiest Erró. De tweede locatie, Kjarvalsstaðir, ligt ten oosten van het centrum in het Miklatún-park aan de Flókagata. Naast een permanente tentoonstelling van werken van de grootste IJslandse schilder Jóhannes S. Kjarval (1885 – 1972) is er ruimte voor hedendaagse kunstwerken van internationale kunstenaars. De derde locatie ligt nabij het Laugardalur en is het Ásmundur Sveinsson Sculpture Museum (Asmundarsafn), waar abstracte figuratieve beeldhouwwerken van Ásmundur Sveinsson (1893 – 1982) te bezichtigen zijn.

National Gallery of Iceland

Het nationaal Museum voor schone kunsten (Listasafn Íslands / listasafn.is) is gehuisvest in een voormalige koelfabriek aan het Tjörnin-meer (Fríkirkjuvegi 7). In het museum wordt met name IJslandse kunst uit de negentiende en twintigste eeuw tentoongesteld, maar er is ook ruimte voor werken van internationale kunstenaars uit die periode. Zo zijn er bijvoorbeeld werken van Pablo Picasso en Karel Appel te bewonderen. De collectie staat tentoongesteld op drie verdiepingen.

Living Art Museum

In het museum voor levende kunst (Nýlistasafnið / nylo.is) is ruimte voor IJslandse en internationale progressieve en experimentele kunst. Door het jaar heen vinden verschillende tentoonstellingen plaats. Tevens is er ruimte voor alle andere vormen van experimentele kunst. Het museum is te vinden op Skúlagata 28.

Reykjavík city museum / Árbær Museum

Het stadsmuseum van Reykjavík (Minjasafn Reykjavíkur / minjasafnreykjavikur.is) verzamelt en conserveert vondsten uit het verleden van Reykjavík en toont deze op verschillende plaatsen. Bijvoorbeeld in de open lucht in het Árbær Museum (Árbæjarsafni). Hier is een aantal gebouwen uit de negentiende en twintigste eeuw te bewonderen waarbinnen de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Binnen het museum worden door in traditionele klederdracht gestoken medewerkers ambachtelijke beroepen nagespeeld, zoals wol maken, ijzer smeden en zuivelproducten bereiden. Er worden regelmatig traditionele activiteiten georganiseerd. Het museum ligt een heel stuk ten oosten van het centrum van Reykjavík aan de straat Kistuhylur. Erg leuk om met kinderen te bezoeken.

Reykjavík 871±2

Eveneens onderdeel van het stadsmuseum van Reykjavík is de tentoonstelling 871±2 (Landámssýningin / reykjavik871.is). Dit is een interactieve tentoonstelling over de kolonisatie van Reykjavík. Het museum is gebaseerd op de archeologische vondst van één van de eerste huizen in IJsland op de plaats waar het museum nu staat op de hoek van Aðalstræti en Suðurgata.

Reykjavík Maritime Museum

De Ódinn in actie tijdens de Cod Wars in 1976

Liefhebbers van de scheepvaart kunnen terecht in het Maritiem museum (Víkin sjóminjasafn / maritimemuseum.is) aan Grandagardur 8 in de haven van Reykjavík. De permanente tentoonstellingen behandelen voor de hand liggende onderwerpen als de geschiedenis van de IJslandse scheepvaart en de welvaart die de zeevisserij gebracht heeft. Daarnaast zijn er altijd interessante tijdelijke exposities te bezichtigen. Aan de steiger van het museum ligt het schip v/s Óddin van de kustwacht (Landhelgisgæsla Íslands). Dit schip speelde een prominente rol in de kabeljauwoorlogen met Groot-Brittannië. Daarnaast hebben veel zeemannen hun leven te danken aan een redding door de bemanning van dit schip. Sinds de ingebruikname van het hypermoderne vlaggenschip Þór door de kustwacht, ligt de verouderde Óddin aan de steiger van het museum.

Saga Museum

Nabij het scheepvaartmuseum, aan Grandagarður 2 is een museum ingericht dat aandacht besteedt aan de IJslandse saga's (Sögusafnið / sagamuseum.is). Hier worden met behulp van realistische, van siliconen gemaakte beelden, zeventien verhalen uit de IJslandse middeleeuwse literatuur verteld. Het is vooral erg leuk om dit museum met kinderen te bezoeken. Tot recentelijk was het museum te vinden in het gebouw het gebouw Perlan, maar het is inmiddels verhuisd.

Einar Jónsson museum

Voor de werken van beeldhouwer Einar Jónsson (1874 – 1954) bestaat een eigen museum (Listasafn Einars Jónssonar / lej.is). Einar Jónsson was de eerste beeldhouwer van IJsland en tijdens zijn leven besloot hij al zijn werken aan het IJslandse volk te schenken, op voorwaarde dat er een museum voor die werken gebouwd zou worden. In 1923 werd vervolgens dit eerste kunstmuseum van IJsland geopend op de plek waar tegenwoordig de Hallgrímskirkja te vinden is. Later verhuisde het museum een klein stukje. Er zijn ruim 300 houtsnijwerken, beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen uit de 60-jarige carrière van de artiest te vinden. Het museum is te vinden aan Njarðargata, naast de Hallgrímskirkja.

National Centre for Cultural Heritage

Het pand waarin het cultuurcentrum van IJsland (Þjóðmenningarhúsið / thjodmenning.is) is gevestigd, deed oorspronkelijk dienst als nationale bibliotheek. Tegenwoordig zijn er wisselende exposities over culturele gebeurtenissen te bekijken. Het meest interessant is de expositie van unieke handgeschreven middeleeuwse geschriften. Daarnaast zijn er meestal tentoonstellingen over kunst, natuur en nationale helden te bewonderen. De bovenste verdieping staat in het teken van het ontstaan van het eilandje Surtsey in de Vestmannaeyjar (Westmaneilanden) in het jaar 1963. Deze tentoonstelling is grotendeels interactief. Het pand is te vinden op Hverfisgata 15 (een straat die parallel aan Laugavegur loopt).

Reykjavík Museum of Photography

Op de zesde verdieping van het Grófarhús (naast het National Art Museum) heeft een museum voor fotografie (Ljósmyndasafn Reykjavíkur / ljosmyndasafnreykjavikur.is) haar intrek genomen. Hoewel de oppervlakte van het museum gering is, omvat de collectie een enorme hoeveelheid IJslandse fotografie.

Icelandic Phallological Museum

Voor een bepaald slag mensen wellicht wat opwindender - we begrijpen zelf eigenlijk ook niet waarom we dit museum niet prominenter op de website benoemen - is een bezoek aan het enige fallologisch museum (Hið Íslenzka Reðasafn / phallus.is) ter wereld, dat sinds het najaar van 2011 is gevestigd aan Laugavegur 116. Hier is een ruime collectie gezouten, geprepareerde en opgezette jongeheren van alle soorten zoogdieren die in IJsland leven te bewonderen. Het meest imposant zijn de gezouten en gedroogde exemplaren die ooit aan walvissen toebehoorden. In vol ornaat hebben die een lengte tot wel 170 centimeter en wegen tot 70 kilo! Schamen zullen de hamsters zich voor hun aandeel in de collectie, want met een lengte van twee millimeter leveren zij het kleinste penisbot. De penissen van sommige dieren zijn opgezet als jachttrofee, anderen zitten in potjes met sterk water. In het museum is veel te leren over de geheimen en eigenaardigheden van het mannelijk lid. Bovendien wordt duidelijk uit de doeken gedaan hoe de zaakjes allemaal werken en wat voor strapatsen er in het dierenrijk allemaal mee worden uitgehaald. Naast de metalen afgietsels van de 'titanium boners' van de leden van het nationale handbalteam van IJsland (dat op de Olympische spelen in 2008 te Beijing zilver won), beschikt het in 1997 opgerichte museum sinds het voorjaar van 2011 ook over een weckfles met daarin het mannelijk geslachtsdeel van een mens. Ene Páll Arason, die op 95-jarige leeftijd het loodje legde, viel de eer ten deel zijn jongeheer postuum aan het publiek te mogen tonen. Als dat niet garant staat voor middagvullend aan onanie grenzend gerief voor het hele gezin met de broek vol goesting, weten wij het ook niet meer. Een bezoek is elk van de 1250 kronen, die voor de entree moeten worden neergeteld, meer dan waard. Het staat als een paal boven water dat het beschrijven van de collectie van de museum het summum van de serieuze journalistiek is. Verslaggevers rukken massaal uit en trekken alras van heinde en verre naar dit spektakel. Vice Magazine klom bijvoorbeeld in de pen voor een verslag over een bezoek aan het museum en ook journalist Wendy Zuidberg toog op bedevaart naar de fallussen.


Musea in Reykjavik weergeven op een grotere kaart.

terug naar boven



-- advertenties --



Foto's

De vlag van IJsland
IJsland in Europa
De vorm van IJsland


Advertentie

-- advertenties --