Twee Nederlandse toeristen die op donderdag 24 mei 2012 een bezoek brachten aan de vogelrots Dyrhólaey nabij het zuidelijkst gelegen punt van IJsland (locatie in Google Maps), hebben dat bezoek met een val van maar liefst veertig meter moeten bekopen. Het incident vond plaats op een laag gedeelte van de kliffen, die op sommige plaatsen wel 120 meter hoog zijn.
De in Groningen woonachtige werktuigbouwkundige Jeroen de Graaf en kleuterjuf Irmgrad Fraune liepen tijdens een bergwandeling over de kliffen, toen plotseling de grond onder hen begon te trillen alsof er een vrachtwagen langsreed. Vervolgens stortte de grond onder hun voeten in. Samen met de grond vielen ze naar beneden. Hierbij brak Jeroen zijn voet en raakte hij gewond aan een oog. Irmgard slaagde er te voet in om een Duitse toerist te alarmeren, zodat deze de hulpdiensten kon inschakelen. Later bleek zij bij de val een rugwervel te hebben gebroken, waardoor ze gemakkelijk verlamd had kunnen raken. Beiden zijn opgenomen in het Landspítali-ziekenhuis te Reykjavík en vertrekken op vrijdag 1 juni terug naar huis. Verwacht wordt dat ze volledig zullen herstellen van het ongeval. Volgens hulpverleners had het allemaal veel slechter kunnen aflopen. Ze hadden bijvoorbeeld onder de vallende aarde bedolven kunnen worden.
In de IJslandse pers krijgt het stel behoorlijk wat aandacht. Ze verschenen in vrijwel alle kranten en werden geïnterviewd door de televisie. Daarbij maakten ze in geëmotioneerde toestand gebruik van de gelegenheid hun redders te bedanken. Ze vertelden dat ze dachten dat ze er geweest waren. Over hun relatie meldden ze dat nu moeder natuur hen niet wist te scheiden, het blijkbaar de bedoeling is dat ze voor altijd samen zijn.
Erg gelukkig blijkt Jeroen de Graaf niet waar het vakantie vieren betreft. Eerder raakte hij in Maleisië gewond toen hij met een scooter een frontale botsing maakte. Hierbij raakte hij ernstig gewond aan zijn kaak.
De locatie Dyrhólaey is een vrij populaire bestemming onder toeristen. De vrijwel altijd regenachtige plek biedt vooral een fraai uitzicht. Bijvoorbeeld in oostelijke richting naar de plaats Vík. Hier zijn de zwarte zandstranden te zien. In die richting stijgen uit de zee ook de beroemde 66 meter hoge basaltzuilen Reynisdranga op. In de andere richting reikt het uitzicht over de stranden richting Selfoss en richting het binnenland is de gletsjer Mýrdalsjökull te zien. Dyrhólaey was in het verre verleden een eiland. Veel vogels kiezen ervoor om in de kliffen hun nesten te bouwen.
Eerder dit jaar kieperde een andere Nederlander ook al van een buitenlands klif. Dat andere ongeluk gebeurde tijdens een barbecue op de avond van vrijdag 20 april nabij Għajn Tuffieħa in Malta. Daar stortte de 31-jarige Dennis Van Asch van een 21 hoog klif op het moment dat hij een jas aan een vriendin wilde aangeven en hij in onbalans raakte. Hij brak zijn nek en liep een schedelbreuk op. Dankzij een spectaculaire redding met behulp van een helikopter kon hij naar het ziekenhuis gebracht worden. Uiteindelijk lijkt het erop dat ook hij volledig zal herstellen.
⇑ terug naar boven ⇑